VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nu de beperkingen in de horeca voorbij lijken durft Sligro weer vooruit te kijken. Maar drie oude probleemdossiers moeten nog opgeruimd worden.

Weinig verrassend moest Sligro over het eerste halfjaar een verlies onder aan de streep melden van 4 miljoen euroHet is een logisch gevolg van de coronamaatregelen, waarbij het Veghelse voedselbedrijf verplicht de winkels twintig weken gesloten hield.  

Ook de zelfbedieningswinkels boden dit keer geen soelaas. Tijdens de lockdown vorig jaar werd toegestaan dat particulieren hun boodschappen konden doen bij deze winkels die eigenlijk bedoeld zijn voor de groothandel. Bij de laatste lockdown moesten de deuren wel gesloten blijven.   

Bij elkaar genomen, dus inclusief de tak die voedsel bezorgt, zag Sligro een omzetdaling van circa 17 procent tot 788 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2021 

Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg zelfs – van 27 miljoen euro tot 35 miljoen euro – door een mix van voornamelijk kostenbesparingen en overheidssteun.  

Oude problemen onopgelost 
De boodschap van Sligro bij de halfjaarcijfers was dat het geld in de zakken brandt van de gemiddelde Nederlander en hij bijna niet kan wachten om dit stuk te slaan in de horeca.  

Lees hier de VEB Barometer analyse van Sligro.

Toch is het niet alleen hosanna waar CEO Koen Slippens mee komt. Het lijkt erop dat Sligro de laatste maanden in overlevingsmodus opereerde, en er geen ruimte was om orde op zaken te stellen bij drie dossiers.  

1. Klantensysteem vertraagd 
Zo wil de uitrol van het nieuwe klanten- en planningsysteem in België niet opschieten. Het doel was om in België hetzelfde systeem te gebruiken als in Nederland en dit voor de zomer te realiseren. Het project wordt nu uitgesteld tot volgend jaar.  

‘Als het gaat om de timing hebben we de complexiteit van dit project een beetje onderschat’, zo liet ceo Slippens in een bijeenkomst voor analisten weten. Vooral de uitrolfase bleek lastig omdat door de pandemie ‘alles vanachter een scherm moest gebeuren’. 

Slippens wil voorkomen dezelfde fout te maken en neemt nu dus de tijd. Hierbij speelt ook mee dat Sligro de focus wil leggen op de business nu de horeca de deuren weer heeft geopend, dus zich meer wil richten op het afleveren van bier en voeding en minder op het wegnemen van operationele bottlenecks 

Meer tijd levert ook extra kosten op. Hoeveel precies wil Sigro niet delen, maar de ervaring leert dat de kostenteller bij dergelijke IT-projecten hard kan oplopen. 

2. Samenwerking met Heineken valt tegen 
De samenwerking waarbij Sligro de bestellingen en leveringen van het Heineken-bier verzorgt, komt nog niet helemaal tot wasdom 

Het omzetaandeel is laag en zet een druk op de marges, zo laat Sligro weten. Ook sprak het over tegenvallers bij het overzetten van Heineken-klanten naar het Sligro-bestelsysteem. 

3. Gebrek aan chauffeurs blijft 
De logistiek is een cruciale spil bij Sligro maar het kampt al lange tijd met tegenvallers. Ook in deze halfjaarcijfers rept Sligro over het gebrek aan chauffeurs die de producten afleveren. Dat de druk groot is, wordt duidelijk uit het gegeven dat Sligro een vergoeding van 2 miljoen euro heeft betaald om transportondernemers een extraatje te geven en aan boord te houden toen de transportvraag uitbleef.  

De grote vraag is of Sligro’s transportpartners dit belonen met loyaliteit nu er enorme tekorten zijn ontstaan in de transportsector.  

Vooruitzichten 
Ondanks de terugkerende problemen is Sligro optimistisch. Het bedrijf oogt bovendien solide met een schuldratio (netto-schuld/EBITDA) van 2,2, ver onder de afgesproken norm van drie. 

Niettemin hoeven beleggers op dividendgebied net als vorig jaar niets te verwachten. Sligro ontving in Nederland (NOW: 28 miljoen euro) en België (TWO: 2 miljoen euro) loonsteun die een uitkering in de weg staat.   

Voor beleggers is het voornamelijk afwachten in hoeverre het Sligro lukt om de operationele processen op orde te krijgen. Ook is de opening van nieuwe vestigingen in Leuven en Gent een nieuwe testcase die moet aantonen of Sligro er klaar voor is om België daadwerkelijk te veroveren.  

Een blik op de cijfers


Onderaan de streep boekte Sligro een verlies van 4 miljoen euro, maar het geld dat daadwerkelijk de kas instroomde op het hoofdkantoor in Veghel ligt met 52 miljoen euro een stuk hoger. Het concern beknibbelde op investeringen en minimaliseerde het werkkapitaal.  

Door de robuuste kasstroom kan Sligro’s balans tegen een stootje. En dat biedt volgens Sligro kansen voor overnames van zwakkere broeders die onvoldoende vet op de botten hebben voor investeringen in bijvoorbeeld voorraden en distributiecapaciteit die noodzakelijk zijn om op te starten na corona. ‘We hebben al bedrijven benaderd en hen laten weten dat de deur open staat als ze willen praten’ , aldus Slippens.     

De omzet lag in het tweede kwartaal nog altijd een kwart onder het pre-corona niveau (tweede kwartaal 2019). Maar de stijgende trend is ingezet: in het eerste kwartaal lag dit percentage nog op 43 procent. Vooral het vraagherstel van restaurants en pretparken is sterk. Cruciaal voor Sligro is de vraag in hoeverre studenten en werknemers na corona zullen terugkeren naar universiteiten en kantoren, vanwege de belevering aan kantines. 

Sligro ziet, net als de andere beursgenoteerde bedrijven die tot nu toe met resultaten kwamen, dat de inflatie oploopt. Maar het spreekt de verwachting uit dat de hogere inkoopkosten kunnen worden doorberekend aan de klant. Sligro voorspelt dat cafés en restaurants hun prijzen zullen verhogen om misgelopen omzet van de lockdowns te compenseren. Sligro zou hierdoor goed weg kunnen komen met een iets hogere rekening aan de horeca. 

Het levensmiddelenconcern durft een voorspelling voor de financiële resultaten voor de rest van het jaar niet aan. Maar ceo Slippens wijst er wel op dat fors in de kosten is gesneden waardoor een opleving van de omzet al snel leidt tot hogere marges.